20 Kasım 2012 Salı

Bergama Antik Şehri ( Pergamon Akropolis)






İzmir Bergama antik kentinde çektiğim karelerle tekrar karşınızdayım...

İzmir'de yaşadığımız yıllarda da defalarca istememe rağmen gerek zamansızlık gerekse hep bir koşturma içinde olduğumdan dolayı bir türlü Bergama'yı fotoğraflamak nasip olmamıştı.Bayram haftasına denk gelen bu uzun tatil sırasında, bu kez Bergama'yı atlamamak üzere kendime söz vermiştim.



 Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm  f/10 -  1/200  İso 100

 

Türkiye'nin en büyük ilçelerinden birisi olan Bergama, İzmir şehir merkezine 103 km mesafede olup,
İzmir-Çanakkale karayolu güzergahı üzerinde yer almaktadır.İzmir'den Bergama'ya her saat başı minibüsler hareket etmektedir. Bunun dışında bazı otobüs firmalarının da düzenli seferleri mevcuttur.

Bayram üzeri olması sebebi ile otobüs firmalarında yer bulamadığım için ben minibüs ile gittim.
Yaklaşık bir buçuk saatlik bir seyahatten sonra öğle üzeri 11:30 gibi Bergama'daydım. Gezim sırasında bana eşlik edecek olan aile dostumuz olan Güler abla ve Çağrı ile buluştuktan sonra hem biraz sohbet etmek hem de güneşin biraz alçalmasını beklemek için önce yemek yemeye karar verdik. Meşhur Bergama köftesi gerçekten nefisti...  
 
Kısa bir yürüyüşün ardından teleferikle antik kentin olduğu tepeye çıkacağımız başlangıç noktasına ulaşmıştık. Yaklaşık 4 dakikalık bir teleferik seyahatinin ardından Pergamon Akropolisi olanca ihtişamı ile bizleri selamlamaktaydı.Açık hava müzesi niteliğindeki antik şehir girişinde müze kart satışı yapılmakta. Benim gibi müze ve ören yerlerine gitmeyi seviyorsanız bir senelik müze kart almak mantıklı. Bu seneki fiyatı 30 TL idi.
 
Ekim ayının ortalarında olmamızdan dolayı hava tam da hayalini kurduğum gibi güneşli ve ılıktı. En önemlisi gökyüzünde tam da istediğim gibi parçalı bulutlar fotoğraf için muhteşem bir fon oluşturuyordu. Bu tarz antik kalıntıların olduğu mekanların bulutsuz, masmavi gökyüzü altında  fotoğraflanması bana pek keyif vermediğinden olsa gerek gökyüzündeki bulutlar doğru zamanda buraya geldiğimin kanıtı gibi antik şehrin üzerinde toplanmaya başlamıştı.  
 

 

 
    Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 - 1/320 İso 100  
 
Ege için turizm sezonunun sonlarına yaklaşmış olmamıza rağmen etrafta çok fazla Japon turist olması şaşırtıcıydı. Her birinin elinde fotoğraf makinesi bir çoğu anı fotoğrafı peşinde... Hal böyle olunca her sütunun önünde bir turist olduğundan fotoğraf çekmek için onların antik şehirden çıkmasını beklemekten başka çare kalmadı. Vakitten tasarruf olması için önce kafamda kadrajları oluşturdum, açıları kontrol ettim.Grup bir süre sonra rehberlerinin öncülüğünde antik şehirden çıkış yaptı. Koca şehirde üç kişi kalmıştık... 
 
 
  Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 - 1/250 İso 100
 


Ön planda sütun parçalarının döküntüsü ve arkada tüm ihtişamı ile Traianus Tapınağının dimdik, sapasağlam duran sütunları...
 
 
   Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 - 1/200  İso 100  
 
 
 

 
Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 - 1/40  İso 100





         Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 - 1/100  İso 100  



 
 
 
Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/11 - 1/50  İso 100 
 
 
 
Şimdi depo olarak kullanıldığını sandığım kemerli dehlizler zamanın sanatsal mimarisinden izler taşımakta.Işık-gölge ve perspektif açısından son derece enteresan bir mekan olmasından dolayı güzel fotoğraf veren bu dehlizlerde fazlaca vakit geçirmek gerekiyor.Keza ilk girdiğimizde güneşin açısından dolayı duvarlarda parçalı ışık mevcutken,ikinci sefer girdiğimizde o keskin ışık gitmiş yerine daha yumuşak ve homojen olan bir ışık gelmişti.

 Bazen çektiğimiz ya da çekeceğimiz şeyin etrafında tur atmak ve tekrar tekrar kontrol etmek sonradan yaşanılacak hayal kırıklıklarının önüne geçebilmekte.



 
  Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/5,6 - 1/40 İso 125 




 


Modelliği için Çağrı'ya teşekkür ederim. İstediğim kareyi yakalamak için onu biraz koşturduk...


 

 
 Canon Eos 7D - Canon 24-105 f/7,1  - 1/50 İso 100
 
 
 
 
 
Canon Eos 7D - Canon 24-105 f/5,6  - 1/50 İso 125
 
 
 
 
Dünya üzerindeki en dik amfi tiyatro olan Pergamon Amfi tiyatrosu ve Bergama ilçe manzarası...

  
 
Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/13 - 1/100 İso 125
 

Polarize filitre ile güneşe 90 derece açı ile çekilen karelerde hem gökyüzü hem de bulutların yoğun kontrast rengi altında amfi tiyatro bir başka güzel gözüküyordu.
 

 


 
Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/11 - 1/200 İso 125
 
 
 
Ön planda yıkılmış sütunlar, arka planda Bergama Kızılvadi,gökyüzünde giderek çoğalan bulutlar...
Üç kareden HDR.

 


 

 Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10  ( 3x Hdr )
 

 
Gökyüzündeki bulutlar artık iyice kararmıştı, 'bir gökkuşağı çıksa ne güzel olur şimdi' derken Kınık Baraj Gölünün üzerinde beliriveren gökkuşağı günün son karesi olarak arşivdeki yerini alacaktı...
 
  

 

Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/10 (3x Hdr)

Sanki yağmur fotoğraf çekiminin bitmesini beklermiş gibi biz antik şehirden çıkarken öyle şiddetlendi ki, yürüyerek çıktığımız yolda eski bir rum evinin kapı sarnıcında yaklaşık yarım saat bir araç geçmesi için beklemek zorunda kaldık.

 



Canon Eos 7D - Sigma 10-20 Hsm f/5,6 - 1/125
 


 
Bergama mutlaka görülmesi gereken bir yer. Bu sefer vakit yetmediği için Kızılavlu'yu çekme fırsatım olamadı. Akşam bastıran sağanak yağmur eşliğinde Begama'ya veda edip Ayvalık-Cunda'ya gitmek üzere yola koyuldum.

 



 

 
 
 
 
 
 
Not: Fotoğrafların üzerlerine tıklayarak daha büyük boyutta izleyebilirsiniz... 

















2 yorum:

  1. tebrik ederim üstadım, fotoğraflarla birlikte yazdıklarınızı okurken daha önce Bergamaya gitmemiş biri olarark, gidip, gezmiş, foto. çekmiş kadar oldum, ellerinize sağlık, başarılarınız ve güzel çekimleriniz daim olsun ..
    (Güneş TANFER )

    YanıtlaSil
  2. Değerli yorumunuz için teşekkür ediyorum... Selamlar.

    YanıtlaSil