14 Eylül 2012 Cuma

Antalya Elmalı'da Fotoğraf Peşinde

 
 

Sonbaharın ilk günlerinde yine fotoğraf için düşmüştük yollara. Bu sefer Antalya'nın Elmalı ilçesinden fotoğraflarla karşınızdayım.

Elmalı, Antalya'ya 110 Km mesafede olup, Antalya - Korkuteli karayolu üzerinden gidilebildiği gibi, sahil yolunu kullanarak Antalya-Kaş yolu üstünden de Elmalı'ya ulaşmak mümkün.Yollar oldukça düzgün. Antalya'dan Elmalı'ya düzenli olarak minübüs seferleri mevcut.

Elmalı, adından da anlaşılacağı üzere elması ile meşhur güzel bir kasaba.Türkiye'de üretilen elmanın %12 si burada yetişmekteymiş.Her türlü meyvenin yetiştiği bereketli topraklarda, tarımdaki gelişmelere paralel olarak ürün çeşitliliği artmış. Tüm akdeniz bölgesinde olduğu gibi burada da seracılık çok gelişmiş durumda.Bu sayede kış aylarında dahi sebze üretim yapılabilmekte.

 
  
 
 
Canon Eos 7D - SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM 
10 mm - f/22 - 80 sn. (ND110 Filitre ile)  
 
 
 
Elmalı'nın kuruluşu Likya'lılara kadar uzanmakta.Zaman içinde Roma İmparatorluğu'nun, Bizans İmparatorluğu'nun, Selçuklu Devleti'nin ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yönetiminde kalmış ve bu medeniyetlerin hemen hemen hepsinden izler taşımakta.


Yörede görülmesi gereken yerlerin başında Tarihi Ömer Paşa Camii gelmektedir.

 
 
Canon Eos 7D - SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM  
(Polarize filitre kullanılmıştır) 
 






 

Kent meydanındaki Ömer Paşa Camii, zamanın Osmanlı Paşası Ketenci Ömer Paşa tarafından 1602 yılında yaptırılmış. Klasik Osmanlı mimarisinde yapılmış, üzeri tek kubbe ile örtülmüş, kare planlı ve tek minareli, oldukça zevkli işlemeler ile süslü,ahşap ve kesme taş işçiliğinin bir arada sergilendiği tarihi yapı, 1929 yılında minaresine yıldırım düşmesi neticesinde hasar görmüş ve uzun yıllar bakımsız kalmış. 1938-1942 yılları arasında yapılan restorasyon çalışmaları ile eski ihtişamına kavuşmuş, sadece Elmalı'nın değil Antalya bölgesinin en eski ve en büyük tarihi yapısı olarak hizmet vermeye devam etmektedir.
                                                                             




                      


Caminin içerisinde hemen cami duvarına bitişik olarak yapılmış bir türbe ile karşılaşıyorsunuz. İlk akla gelen burada camiyi yaptıran Ketenci Ömer Paşa'nın yattığı.Fakat burada Ömer Paşa değil onun Şeyhi, Ahi Baba yatmaktaymış. Uzun yıllar burada yatan zattın Ömer Paşa olduğu sanılmış oysa Ömer Paşa, Elmalı'dan sonra Trabzon valiliği yapmış, daha sonra görev yaptığı güneydoğu illerinden birinde vefat etmiş. Camii kayıtlarında da yer alan 'Ahi Baba’nın türbesinde hizmet edene yevmiye bir dirhem' yazısından yola çıkılarak yapılan araştırma sonucunda,burada yatan zattın Ahi Baba olduğu kesinleşmiş.


       
 
 
 
Yörenin bir diğer ilgi çeken tarihi yapısı Bey Hamamı'dır.1600 lü yıllarda yapıldığı söylenen hamam günümüze kadar ayakta kalmayı başarmış,sessiz ve sakin bir şekilde halen yöre halkına hizmet vermekte...
 
 
   
 
                      





Tüm Hamam fotoğraflarında Canon Eos 7D - SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM  kullanılmıştır

Nasıl Çekildi:  Şunu belirteyim ki, hamamda fotoğraf çekmek gözüktüğü kadar kolay değil. Öncelikle ekipmanınız konusunda risk almak istemiyorsanız bu işe kalkışmayın derim. ( Canon 7D nin ısı,su ve neme karşı dayanıklı olması sayesinde gönül rahatlığıyla bu çekimleri yapabildim)
 
Hamam içindeki ısı ve su buharı içeri girdiğiniz ilk andan itibaren önünüze bir takım engeller çıkartıyor. Birincisi objektif ve vizörünüz buğulandığı için hiç bir şey göremiyorsunuz. Bir kaç dakika içinde makine ortam ısısına ve içerdeki neme uyum sağlamış oluyor.Arada buğulanan objektifi ve vizörü kuru ve yumuşak bir bez yardımı ile silmeniz gerekse de keyifli kareler için katlanılmayacak bir durum değil...
 
Bu fotoğrafları çekmek için tellak ve içerideki beyefendiden çekim için izin aldığım için istediğim açılardan değişik fotoğraflar çekmem sıkıntı olmadı. Yine de hamam gibi mahremiyet içeren bir konuda elimden geldiğince ışığı dikkatli kullanarak en azından yıkanan kişinin çok fazla belli olacağı yakın planlarla çalışmamaya özen gösterdim.

Gerçekten sıcaktı...Yaklaşık yarım saat süren çekim sonrasında dışarıdaki güneşli hava bile bana serin geldi. :-) 


Zaman zaman sizlere de olmuştur.Çekeceğim fotoğraf kareleri bazen kendiliğinden karşıma çıkıverir. O sabah, Elmalı'ya girerken minübüsün camından görüp de keşke fotoğrafını çekseydik dediğimiz ilginç giyimli,şapkalı ve yöre insanı ile farklı bir görüntüye sahip pala bıyıklı amca yaklaşık yarım saat sonra çay içmekte olduğumuz kahveye geliverdi. Kısa tanışma faslından sonra çekim için daha uygun olacağını düşündüğümüz kendi evinde buluşmak üzere vedalaştık.Yusuf amca kameralara yabancı olmayan, fotoğraf çektirmekten hoşlanan ve üzerindeki kıyafetten de anlaşılacağı üzere aslında biraz ilgi isteyen ve bunu hakeden bir amcamız. Evinin duvarlarında bizden önce onu keşfetmiş fotoğrafçı arkadaşların çekmiş olduğu fotoğraflar dikkatimizi çekiyor. Yusuf amca meğer daha önceden meşhur olmuş...




 
 
Doğal pencere ışığında, biraz da yaşadığı ortamı anlatabilecek geniş plan çekimlerden bir kare 
 
 
 
                                                                                               Canon Eos 7D - Canon 85mm f/1,8
 
Evin koridorunda reflektör,flaş ve doğal ışık ile çekilmiş portre çekimlerim.
 
 
 
 
       Canon Eos 7D - Canon 85mm f1/8
 
 
 
 
Yusuf amca ile vedalaşıp daha önceden planlamış olduğumuz Likya Şarapçılık  bağlarını ve üretim tesisini ziyaret etmek için yola koyuluyoruz.
 
 
Mevsim itibariyle bağbozumu zamanına gelen ziyaretimizde hem şaraplık üzüm üretimi hem de şarap imalatı ile ilgili bilgiler alma fırsatımız oldu. Likyalılar zamanında yörede şarap üretimi yapıldığı bilinmekte.Tarihin akışı içinde neredeyse unutulmuş olan şarapçılık Likya Şarapçılık firmsının sahibi Burak Özkan sayesinde küllerinden doğmuş.Uzun yıllar yurt dışında bu işin eğitimini aldıktan sonra yörenin şarap üretimine uygun özelliklerde olduğunu gören Burak Özkan bölgede şaraplık üzüm yetiştirmeyi başarmış ve bu işi yıllar içinde geliştirerek ürettiği şaraplar Avrupa'da düzenlenen  yarışmalarda birincilik ödülü almayı başaracak düzeye getirmiş...
 
 
  
 
Canon Eos 7D - Tamron 70 -300
 
Firma yetkilisinden almış olduğumuz şarap üretim bilgilerinin ardından ,şaraphane yakınlarındaki bağları gezmeye gidiyoruz.Gökyüzündeki parçalı bulutlar, çekim esnasında bize güzel ışık oyunları oynadılar,arka plandaki ovanın yeşili karşısında kayıtsız kalamazdım.
 
 
 
 
 
Bağlar son derece düzenli ve planlı bir şekilde kurulmuş. Her üzüm cinsini belirten tabelalar tattığımız üzümün hangi cins olduğunu öğrenmemizi sağladı. Birçok çeşit şaraplık üzümün tadına bakma şansımız oldu.
 
 
 
 
 
 
  
 
Elmalı, gerek tarihi mekanları gerekse de misafirperver yöre halkı ile fotoğraf açısından son derece keyifliydi. Bu kısa süre içinde çektiğimiz karelerin dışında aklımızda kalan çok fotoğraf oldu. En kısa sürede tekrar ziyaret etmek istediğim yerlerin başına yazdım. Umarım keyif aldığım bu kısa geziden çektiğim fotoğraflar ile sizlere de aynı keyfi yaşatabilmişimdir.
 
 
 
 
 
Not : Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük hallerini izleyebilirsiniz... 
 
 
 
 
 
 

2 yorum:

  1. Elinize sağlık, bir çırpıda okudum. Fotoğraflar keza harika. Mustafa Yaver

    YanıtlaSil
  2. Doğduğum büyüdüğüm o mis yokuşlarında koşuşturduğum güzel Elmalım...Elinize emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil