3 Ocak 2013 Perşembe

Kasvetli Zamanlar...




Doğum tarihimden olsa gerek ben yaz insanıyım. Kış aylarının kasvetli grisi ve yağışlı zamanlarından pek hoşlanmasam da bu tarz havalarda da içimde bastıramadığım bir fotoğraf çekme arzusu oluyor. Rüzgarlı bir havada,bulutlarla kaplı bir gökyüzü varsa çekmekten keyif aldığım konuların başında Uzun Pozlama ve dolgu flaşı kullanarak çekilen portre ve model fotoğrafları geliyor.2012 yılında çektiğim bu tarz bir iki kareyle tekrar karşınızdayım.



Batık Şehir
Fotoğraf için alternatif yolları kullanmak gerekir.İzmir-Çeşme arasını otobandan değil de eski yoldan giderseniz, karşınıza çok güzel manzaralar çıkacaktır.Tıpkı Gülbahçe civarında büyük bir kısmı sular altında kalmış bu köprü gibi.    

Canon Eos 7D - Canon EF24-105mm f/4L IS USM f/14 


Hüznün Yurdu
Ayvalık'ın Cunda adasına gittiyseniz adanın en dikkat çekici bu binasını görmüşsünüzdür.Eskiden çocuk esirgeme yurdu olan bina şimdi yıkılmaya yüz tutsa da fotografik açıdan bir çoklarımızın ilgisini çekmeye devam etmektedir.Gökyüzünün kasvetli grisi altında uzun pozlama tekniği ile fotoğraflandığında çok daha dramatik bir görüntü elde edilmektedir.

Canon Eos 7D - Canon  EF24-105mm f/4L IS USM f/13



Afilli Delikanlı
Yine Cunda'da bir flaş ve bir reflektör ile aydınlatılmış portre çekimi. Modeli pozlamadan önce nasıl durması ve bakması gerektiği konusunda kısa bir bilgilendirmeden sonra makinemizin ayarlarını flaş da kullanacağımız için gökyüzünün en parlak olduğu yerden ölçüm alarak yapmakta fayda var. Dramatik bir etki için yüzün bir tarafı daha az ışık alacak şekilde flaşımızı konuşlandırıyoruz. Doğru aydınlatma ve istediğimiz sonuç ortaya çıkıncaya kadar modeli sıkmadan bir iki kare çekiyoruz...

Canon Eos 7D - Canon  EF24-105mm f/4L IS USM f/18 - 1/160  Iso 320




Cunda İskele
Güzel bir ahşap iskele,yağmur sonrası gökyüzünde fazla koyu renk olmayan bulutlar,dingin bir deniz... Tripod ve Nd 110 filitre iş başına. Yine Cunda'dan bir kare.103 saniye pozlama ile sudaki ipeksi görünüşe ek olarak içinde bulunduğumuz kasvetli havayı olduğu gibi yansıtmak için biraz kontrast ve tonlama ile aşağıdaki kare ortaya çıkıyor...Kadrajı planlarken iskelenin korkuluklarındaki simetriye ve perspektif derinliğine dikkat !

Canon Eos 7D - Sigma 10-20 mm f/4 -5,6 Hsm  f/13 - 103 sn - Iso 100





Fırtınayı Beklerken

Akdeniz'de denizden gelir fırtına... Yağmur o kadar şiddetli yağar ki, sık sık sel tehlikesi uyarısı yapılır radyo ve televizyon kanallarında. Kışın en soğuk günlerinden birinde karşıma çıkan seyir dürbününü görünce böyle bir fotoğraf ismi aklıma geliverdi. Genelde boş olan uçsuz bucaksız ufuklardan ne beklenir, tabi ki fırtına...

Canon Eos 7D - Sigma 10-20 mm f/4 -5,6 Hsm  f/22  Iso 100





Akdeniz'de Gün Batıyor

Fırtına sonrası bulutların arasından güneş yüzünü göstermeye başladığında, hele bir de akşam olmak üzereyse eşsiz günbatımı manzaraları oluşur Akdeniz semalarında...Günbatımları hep turuncu olmaz ya, siyah beyaza çevrilen fotoğraf genel ruh halimi yansıtan tonlama ile renklendirildi. Kasvetli günleri o kayrak taşlı yoldan yürüyerek arkamda bırakma isteğiyle ufuk çizgisine daldım uzun uzun...

Gökyüzündeki bulutları daha bir ortaya çıkartması için CPL filitre kullanılmıştır.





Aramızdaki Bağ 

Bulutların arasında gizlenen güneşe karşı çekim yapıldığından karanlıkta kalan halat çekim boyunca bir kaç kez elle patlatılan flaşla aydınlatılmıştır. Çekim Nd 110 filitre kullanılarak 85 saniye pozlanmıştır.



Canon Eos 7D - Sigma 10-20 mm f/4 -5,6 Hsm  f/9 - 85 sn - Iso 100





Kış Geldi:

Antalya plajlarından kış manzarası. Can kurtaran kuleleri boş, kumsallar ıssız. Gökyüzündeki bulutlar yaklaşmakta olan yağmurun habercisi. Siyah beyaza çevrilen kare imajı kuvvetlendirmek için soğuk renklerle tonlandırıldı. 



Canon Eos 7D - Sigma 10-20 mm f/4 -5,6 Hsm  f/9 




Not: Fotoğrafların üzerine tıklayarak büyük hallerini izleyebilirsiniz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder