28 Mart 2012 Çarşamba

Isparta Davraz Kayak Merkezi



Davraz Kayak Merkezi ( Karda Fotoğraf Çekmek )



Geçtiğimiz hafta sonu Isparta Davraz Kayak Merkezine yaptığım geziden örnek fotoğraflarla karşınızdayım.

Davraz Kayak Merkezi, Toros Dağ grubu içinde yer almakta, Isparta'ya 25 km, Antalya'ya 154 km uzaklıkta bulunmaktadır.Özellikle Antalya'ya yakın olması sebebi ile yerli turist dışında günübirlik yabancı ziyaretçi de çeken merkez yılın yedi ayı kayak sporuna meraklı bir çok kayakçıyı ağırlamaktadır.




Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:13 1/500



2635 mt yüksekliğindeki Sümbül zirvesine yatay uzunluğu 1211 mt olan telesiejle 10 dk. da ulaşılmaktadır. Havanın pussuz ve açık olduğu günlerde zirveden Eğirdir gölü ve verimli Isparta ovası olanca güzelliği ile izleyenleri büyülemektedir.





Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:7,1   1/2500



Kar kalitesi ve her seviyedeki kayakçı ve snowborard tutkunları için uygun pist yapısının yanında kar mevsiminin uzunluğu açısından son yıllarda giderek popülaritesi artan Davraz'da , Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün işletmekte olduğu 20 oda ve 50 yatak kapasiteli Kayak Evi dışında 280 yatak kapasiteli 4 yıldızlı Sirene Davraz oteli de ziyaretçilere her türlü konforu sunmaktadır.  




Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:7,1  1/2000
Phottix CPL Filitre



Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:7,1 1/3200


Konaklama tesislerine yürüyüş mesafesindeki 300 mt lik acemi parkuru ve baby lift , kayak sporuna yeni başlayan her yaştan sporcu ve meraklı için son derece ideal...




Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:13  1/800




Davraz Kayak Merkezi Tesis Müdürü Ömer Bey'le yaptığımız kısa söyleşide, ziyaterçilerin milli takım seviyesindeki antrenörler eşliğinde yapacağı birkaç yoğun ders sonucunda yardım almaksızın kayak yapabilir duruma gelebildiğini duymak açıkçası benim bile cesaretlenmemi sağladı. Kayak sporuna başlama yaşının 3 olması sanırım etrafta bu kadar küçük sporcunun olmasını açıklar nitelikteydi...     





Keyifli saatlere gelen iş telefonları ile kısa bir mola ve gözlük camındaki yansıma...

Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:22   1/80




Canon Eos 7D
SIGMA 10-20 mm F/4-5.6 EX DC HSM
f:22   1/200
Phottix CPL Filitre


Gelelim karda fotoğraf çekimi tekniklerine...
Günümüzde kullandığımız Dslr fotoğraf makinalarının beyaz ayarlaması %18 gri alan hesabına göre çalışmaktadır. Normal zamanlarda sorunsuz çalışsa da yoğun bir beyaz renge sahip olan karlı zeminler makinanın bu kusursuz dengesini şaşırtabilmekte, çektiğimzi fotoğraflarda istenilen beyazlık yerine kirli bir beyaz veya mevi renkte kar manzaraları oluşmaktadır.Raw çekiyorsanız sonradan müdahale şansınızın var olduğunu bilmek içinizi rahatlatabilir.Jpeg çekenler için aynı şeyi söylemek mümkün olmayacaktır.





Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:8  1/2000




O halde makinaya doğru beyazı önceden tanıtmamız ve ona kısaca ' bak gerçek beyaz bu beyaz, kendini bu beyaza göre ayarla' dememiz gerekir. Sözle söylemek yetmez !!! O na beyaz ayarını tanıtacak bir dizi işlem uygulamamız gerekir. Şöyle ki; makinamızın White Balance kısmındaki Custom WB sekmesine gelip objektifimizi gerçekten istediğimiz beyaz olduğunu düşündüğümüz 
yere doğrultup pozlama yaparak makinamızın gerçek beyazı tanımasını sağlamamız, çekeceğimiz fotoğraflardaki beyaz dengemizin bizim hedeflediğimiz beyaza göre hesaplanmasını ve makinamızın tüm renk ayarlarını buna göre yeniden dengeleyerek bize doğru ve gözümüzle gördüğümüz renkleri vermesini sağlayacaktır. Dediğim gibi Raw çekiyorsanız böyle bir işlemle vakit kaybetmenize gerek olmayacaktır. Nasılsa bilgisayarınıza atarken bu düzeltmeleri istediğiniz gibi tekrar yapabilirsiniz...
Beyaz dengesini hallettikten sonra sıra pozlamada karşılaşacağımız ölçümleme hatalarının düzeltmesine gelecektir. Gelecektir diyorum çünkü ilk kareyi çektiğinizde fotoğrafınızın sizin düşündüğünüzden daha karanlık çıktığını göreceksiniz. Pozometre etraftaki karın yoğun yansıtıcılığından dolayı muhtemelen yanlış ölçümleme yapmış olacaktır. Yapmanız gereken +1 veya + 2 EV daha fazla pozlayarak aradaki dengesizliği gidermek olmalıdır. Bunun kesin bir reçetesi ve değeri olmadığından güneş ışığının ve karın miktarına göre yapacağınız bir iki denemeden sonra doğru aydınlanmış kareler çekmeye başlayabilirsiniz.


Canon Eos 7D
Canon EF 24-105mm f/4 L IS USM
f:13  1/160

Portre çekerken ortam ışığına göre makinamızı ayarlayıp dolgu flaşı ile modelimizi aydınlatmamızın oldukça güzel netice vereceğini unutmamalıyız.



3 yorum:

  1. Aydınlatıcı bilgiler için teşekkürler Emir bey...
    Emeğinize sağlık...

    YanıtlaSil
  2. Emir Abi,
    Yeni konu bekliyoruz :)

    YanıtlaSil